Évtizedes hagyományok: elődünk az 1963-91 között tevékenykedő Szerszámgépipari Művek (SZIM).

Az 1963-ban alapított SZIM fénykorában a teljes hazai forgácsoló- és szerszámgépgyártó kapacitás közel 75%-át fedte le nyolc különálló szerszámgépgyárában, melyek közül némelyik több, mint 100 éves múltra tekintett vissza. A magasan képzett, tapasztalt munkatársak elhivatottságának,  a kor műszaki színvonalát megelőző kutatás-fejlesztésnek, és a kiterjedt nemzetközi kapcsolatok segítségével meghonosított új eljárásoknak köszönhetően 1980-tól termelése túlnyomó részét a világ minden táján elismert, csúcsminőségű CNC szerszámgépek (esztergák, megmunkáló és lemezalakító központok, köszörűk stb.) képezték. A termékek magas műszaki színvonalához és a kiterjedt tevékenységhez igazodott a vállalat szervezeti felépülése is: rendelkezésre állt egy gyakorlott, mai szemmel is profi értékesítő-mérnök hálózat, nemzetközi szerviz- és vevőszolgálat és az európai és magyar szabványok és munkavédelmi előírások betartását garantáló minőségellenőrzés.

A rendszerváltás hajnalán a SZIM egyes gyáregységeit önálló társaságokká szervezte, így 1989-ben, a korábbi kereskedelmi igazgatóság tapasztalt munkatársaiból megalakult a SZIMKER Zrt. Társaságunk önálló tevékenységét 1989. február 1-én kezdte meg és alapozva munkatársaink műszaki/értékesítési tapasztalatára, valamint a hazai és nemzetközi piac széles körű ismeretére, megmaradt annál a tevékenységnél, amelyhez leginkább értett: a szerszámgép gyártásnál és értékesítésnél.

A műszaki és gazdasági fejlődés elengedhetetlen volt, a hazai gazdaság visszaesését és a kelet-európai piacok összeomlásának következményeit ellensúlyozni kellett. Működésének első éveiben vállalatunk nagyrészt a SZIM-csoport szerszámgépgyárainak még megmaradt termékeit értékesítette és szervizelte, de a romló gazdasági helyzet elsöpörte a hazai szerszámgép-gyártást. Ehhez alkalmazkodtunk azzal, hogy a legnehezebb időszakban a magyar piacra hoztuk a hazai kínálatban mindaddig hiányzó, nagypontosságú CNC műszerész-esztergákat: a SIMTRA gépcsaládot, emellett jelentős összeget fordítottunk gyártmányfejlesztésre, és erre alapozva célgépeket gyártottunk kizárólag egyedi megrendelésre.

Vezetőségünk - talán jobban , mint valaha - legfontosabb feladatának tekintette tartani a lépést a gépgyártás-technológia gyors fejlődésével, így rövidesen a SZIMKER új utakra lépett.

Az elmúlt 20 évben Magyarországra betelepült autó-, energetikai-, és egyéb alkatrészgyártó cégek és beszállítóik rendkívül megnövekedett minőségi és gazdaságossági elvárásai, és a megszűnt hazai szerszámgépgyártás  pótlása érdekében vállalatunk partneri kapcsolatot épített ki több, nemzetközileg ismert és elismert gépgyártóval, majd felvette portfóliójába azok csúcstechnológiát jelentő, de sok esetben gazdaságos, ár/érték arányban kiváló termékeit:

Napjainkra a MATSUURA, a PECISION TSUGAMI, a JONES+SHIPMAN, a GENTIGER  és az FFG csoport HÜLLER-HILLE és BOEHRINGER termékeinek kizárólagos képvislelét látjuk el a Magyar piacon.